Menu Uw wellness specialist
Home » Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina vindt u enkele veelgestelde vragen (én hun antwoorden) in verband met Wellness, technologie en andere onderwerpen.

1. WAT IS INFRA-ROODSTRALING (IR)?

De zon die hoog in de hemel staat, is zoals we allen weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar onze aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen.

Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer (nm.). Eén nm is één miljoenste millimeter. Elke golflengte transporteert een welbepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte, en des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.

Het zijn de infraroodstalen die verantwoordelijk zijn voor het warmtetransport van de zon naar onze aarde. IR-A of kortgolvig infrarood IR-B of midden infrarood IR-C of langgolvig infrarood

"Wat gebeurt er als de zon even achter de wolken verdwijnt? We voelen onmiddellijk dat het frisser wordt, niettegenstaande dat de omgevingstemperatuur niet dadelijk naar beneden gaat. Het is namelijk zo dat de IR-stralen, die de warmte transporteren, heel makkelijk door de lucht gaan zonder veel verlies en de vaste lichamen die het tegenkomt rechtstreeks verwarmt.

Als de wolken deze IR-stralen tegenhouden, krijgen we een gevoel van koude omdat het rechtstreeks contact met de IR-stralen wegvalt.

2. IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN IR-STRALEN VAN DE ZON EN EEN KUNSTMATIGE BRON?

Neen, de stralen zijn wel kunstmatig opgewekt, maar zijn van dezelfde soort of natuur. Het grote voordeel is echter dat we bij kunstmatige stralen juist kunnen bepalen wat we wensen en dat we niet van bewolking of andere belemmeringen afhangen. Inderdaad, zo kunnen we op elk tijdstip van de dag of de nacht de gewenste stralen opwekken en benutten.

Tot slot kunnen we nog stellen dat alle warmte die we op afstand voelen, getransporteerd wordt door IR-stralen. Ook de warmte die we voelen van de kachel of de verwarming, van een verlichtingslamp, of van een ander menselijk lichaam.

3. WAT ZIJN DE EIGENSCHAPPEN VAN IR-STRALING?

We hebben gezien dat IR-straling van de zon een golflengte heeft vanaf 780 nm en doorloopt tot 1.000.000 nm of 1 mm. Ook hebben we gezien dat elk lichaam dat warmte uitstraalt dit door middel van IR-stralen doet. Verschillende lichamen zenden echter verschillende golflengtes uit. Zo zendt ons lichaam IR-stralen uit in een golflengte van 300 tot 5.000 nm, maar onze handpalmen van 800 tot 1.400 nm.

De genezing door handoplegging die in China reeds 3.000 jaar beoefend wordt, baseert zich op de genezingskracht van deze IR-golflengte. De Indische yogi's doen voornamelijk handoplegging bij vermoeide ogen. Chinese wetenschappers houden de IR-stralen met een golflengte van 780 tot 2.500 nm als therapeutisch de meest effectieve. De uitgezonden IR-stralen in een ALPHA HEAT IR-warmtecabine kunnen 4 tot 6 mm rechtstreeks indringen en tot 4 cm diep in het lichaam snel doordringen door de goede geleiding van het hoge gehalte water in de onderliggende lagen.

De energieuitstraling in een ALPHA HEAT IR-warmtecabine is zo op het lichaam afgesteld dat ons lichaam tot 95% van deze straling kan opnemen. Door deze diepe indringing in het lichaam ontstaat een opwarmingseffect diep in het spierweefsel en in de inwendige organen. Het lichaam reageert hierop met een door de hypothylamus veroorzaakte stijging van zowel hart- als polsslag. Deze inwerking op het hart zorgt voor een training met conditie-efffect.

Medische onderzoeken bevestigen dat het IR-warmtecabine gebruik een harttraining veroorzaakt, daar het lichaam zijn temperatuur wil doen zakken en daardoor zijn hartslag verhoogt. Gelijktijdig gaat ons lichaam al zijn mogelijke afkoelingssystemen in werking zetten. Het voornaamste van deze systemen is het zweten. Voor de opbouw van 1 gram zweet verbruikt ons lichaam 0.580 Kcal. Zo kan een persoon met een gemiddelde conditie in een ALPHA HEAT IR-warmtecabine een halve liter zweet afscheiden en daarbij 300 Kcal verbruiken. Dit komt overeen met een inspanning die vergelijkbaar is met een afstand lopen van 3.5 tot 5 km. Een persoon met een aan de warmte gewende conditie kan gemakkelijk en zonder enige nadelige gevolgen van 600 tot 800 Kcal uitzweten. Het verloren gegane vocht kan door het drinken van water makkelijk teruggewonnen worden, zonder daarom de verbruikte calorieën weer aan te vullen.

Ter vergelijking enkele verbruiken in Kcal per uur bij intense sportbeoefening:

 • Roeien of marathon lopen: 800 Kcal
 • Squash: 680 Kcal
 • Zwemmen of joggen: 400 Kcal
 • Houthakken of tennis: 330 Kcal
 • Fietsen: 300 Kcal
 • Wandelen of golfspelen: 200 Kcal

4. IS ER AL VEEL GEWETEN OVER REACTIES VAN IR-WARMTESTRALING?

Publicaties uit de hele wereld houden zich bezig met de gezondheidsvoordelen van stralingswarmte. Gedurende de laatste 25 jaar hebben Japanse en Chinese wetenschappers en dokters het gebruik van IR intensief onderzocht en daarbij heel veel ervaring opgedaan. In Japan hebben dokters en therapeuten een "IR-onderzoekscentrum" opgericht om de werking van IR als genezer te onderzoeken.

In het Verre Oosten zijn reeds meer dan 800.000 IR-warmtecabines verkocht en 35.000.000 patiënten worden wereldwijd met IR-stralers behandeld. Al 25 jaar lang gebruiken Duitse therapeuten speciaal ontwikkelde IR-apparaten voor lichaamstherapie. Passief trainingseffect van de hartspier: Een IR-warmtecabine maakt het mogelijk dat rolstoelpatiënten of andere lichamelijk gehandicapten die geen beweging of conditietrainingen kunnen uitvoeren, toch aan training van hun hartspier kunnen doen. "Velen onder ons die lopen, doen dit om hun hartspier te stimuleren, niet om spieren aan te kweken.

Regelmatig gebruik van IR-warmtecabines stelt aan ons systeem dezelfde eisen en is ten gevolge van deze stimulatie van de hartspier juist zo effectief, zowel in termen van calorieverbruik als voor de fysieke inspanning. (uit het tijdschrift van de 'American Medical Asociation', 07/08/81)" Medische onderzoeken bevestigen dat het IR-cabinegebruik een harttraining veroorzaakt.(Zie punt 4.)

Als bevestiging van deze praktijk hebben intensieve onderzoeken, uitgevoerd door de NASA in begin van de jaren tachtig, geleid tot de bevestiging dat stimulering door IR-stralen de ideale methode is om de conditie van de hartspier van de astronauten gedurende een lang verblijf in de ruimte op een gelijk niveau te houden. In de jaren tachtig werd er veel aan aerobics gedaan en vele kilometers gelopen. Deze oefeningen, die volgens een schema verlopen, hadden tot doel de polsslag omhoog te brengen. De hoofdbekommernis daarbij was "aanzetten tot calorieverbruik".

Deze wens had tot gevolg dat vele jonge mensen met een goede conditie hiermee begonnen. Velen voelden zich geroepen door deze fitnessgolf, weinigen waren echter uitverkoren. Vandaag weten we dat onderzoek heeft aangetoond dat om fit te worden of fit te blijven, het niet nodig is om marathons te lopen, maar dat het extra verbranden van 1.000 Kcal per week voldoende is. Het maakt niet uit hoe, zolang de calorieverbranding maar gestimuleerd wordt. (uit Berkleu Wellness Letter, oktober 1990) Een IR-warmtesysteem kan een centrale functie vervullen, zowel bij figuurbewustzijn als bij hartspierconditie. Dit is zeer belangrijk voor diegenen die niet of weinig trainen, maar toch slank en fit willen blijven. Daarbij kunnen zij de voordelen die regelmatige conditietraining oplevert, toch meepikken. Dr. Peavo, een beroemde voedingspecialist, stelt vast: "De verwarming van het lichaam door IR-stralen stimuleert en versnelt de metabolische processen en beperkt de toewas aan pathogene bacteriën en virussen.

Gezonde lichaamsdelen en organen worden tot een verhoogde activiteit aangezet. Het zelfgenezingsproces en de weerstand van het lichaam worden verbeterd en nemen toe. De genezing van chronische en acute ziektebeelden zoals verkoudheid, infecties en reumatische ziektes worden door de zelfgenezende kracht van het lichaam versneld. Het lichaam wordt zowel in- als uitwendig grondig gereinigd en verjongd. De IR-warmtecabine biedt een maximaal zweeteffect. Tal van giftige stoffen, die tengevolge van metabolische verontreiniging in het lichaam zijn opgeslagen, worden door het zweten uit het lichaam verwijderd. De IR-warmtecabine verhoogt de capaciteit van dit uitscheiden, ontgiften en reinigen van de huid door de stimulerende werking op de zweetklieren" Schoonheid: Een ALPHA HEAT IR-cabine is uitermate geschikt om de natuurlijke schoonheid te bewaren, gezien het gebruik ervan: *voor een goede huiddoorbloeding zorgt, alsmede voor een goede opbouw van nieuwe cellen en een vlotte afvoer van de afgestorven cellen. *een zeer goed hulpmiddel is tegen acné, eczemen, psoriasis, brandwonden en andere huidbeschadigingen. *sneller huidwonden heelt en voor minder littekenvorming zorgt. *een ruwe huid vermijdt en uw huid zacht en glad maakt. *de elasticiteit van de huidstructuur verbetert en versterkt. *cellulitis verbetert, gezien dit een gelachtige substantie is die bestaat uit water, vet en afvalproducten, welke zich juist onder de huid bevinden.

Door de afvoer van dit vet wordt de huid op deze plaatsen strakker. Opwarming: In plaats van bij koud en slecht weer risico's op blessures te lopen door een slechte opwarming, is het beter de opwarming in de ALPHA HEAT IR-warmtecabine te laten gebeuren. Je neemt plaats in de cabine tot het zweten begint, dan ben je opgewarmd en kan je buiten de training aanvatten. Wanneer je er niets voor voelt om in de koude te oefenen, kan je de training door een sessie in de ALPHA HEAT IR-warmtecabine vervangen, zo is er toch nog een belasting van de hartspier doorgevoerd. Om met een warmtecabine het maximale stretcheffect te bekomen, is een sessie van 40 minuten nodig.

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat na 40 minuten in een IR-warmtecabine de elasticiteit van de spieren met 50% toeneemt. Een kortere sessie van 10 à 20 minuten verhoogt de elasticiteit met 10%.

5. WAAROM EEN ZWEMSPA?

 • In vergelijking met een zwembad, kan men een swimspa heel het jaar door gebruiken.
 • Veel minder onderhoud dan bij een zwembad.
 • Veel zuiniger dan een zwembad.
 • De 2 Badu-jets geven de mogelijkheid om echt te zwemmen aan één stuk door, zonder telkens te hoeven draaien!
 • Een hogere temperatur dan in een zwembad waardoor de aquajogging en de aquafitness aangenaam is.
 • De positie van de 2 Badu-jets zorgt ervoor dat de zwemmer automatisch in het midden blijft.
 • In de Dual t° swimspas geniet de gebruiker van 2 verschillende t° van het water in het spagedeelte en het zwemgedeelte.
 • In onze swimspas, zwemt men met het aangezicht naar de persoon in de spa.
 • Door diepte van onze swimspas is men volledig onder water, zelfs tijdens aquagym oefeningen.
 • Door de diepte van onze swimspas kan men er echt sportief in zwemmen.
 • Door de nabijheid van onze fabriek kan de klant zijn swimspa ter plaatse komen bekijken.

Heeft u zelf nog een vraag die ontbreekt? Laat het ons dan zeker weten!

© 2021 Equano - Potterstraat 172, 9170 Sint-Pauwels - 03 766 21 74 - info@equano.be
BE 0895.656.527 - privacy policy - cookie policy - veelgestelde vragen - nieuws - sitemap Quoted: Websites met méér