Menu Uw wellness specialist
Home » Is de zonnebank slecht voor de gezondheid?

Is de zonnebank slecht voor de gezondheid?

Zonnebanken zouden slecht zijn voor de gezondheid, en met name een verhoogd risico op huidkanker met zich meebrengen. Maar in hoeverre klopt dat, en zijn er ook positieve effecten voor de gezondheid? Zonnebanken produceren dezelfde straling en hetzelfde uv-licht als de zon, en uit tal van onderzoeken en studies blijkt dat zonlicht bij matige blootstelling ook heel wat positieve effecten heeft op onze gezondheid.

De positieve effecten van zonlicht op de gezondheid

Tal van studies tonen aan dat de slechte reputatie van uv-licht, of het nu gaat om natuurlijk licht of om zonnebanken, vaak ongerechtvaardigd is. Een gemiddelde blootstelling heeft heel wat positieve effecten op de gezondheid van de mens:

  • Zonlicht heeft een positief effect op het gehalte aan vitamine D in ons lichaam: een 8 weken durende zonnebankkuur in de winter heeft een zichtbaar en positief effect op de vitamine D in ons lichaam.
  • Zonlicht verlaagt het risico op slokdarmkanker: uit onderzoek blijkt dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de hoeveelheid zonlicht/UV-blootstelling van een persoon tijdens zijn of haar leven in de regio waar hij of zij woont, en het risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.
  • Blootstelling aan zonlicht verlaagt de bloeddruk: blootstelling aan zonlicht kan helpen om de bloeddruk te verlagen, en dat zal op zijn beurt het risico op een hartaanval of een beroerte doen verminderen.

De negatieve effecten van zonlicht op de gezondheid

Een te grote blootstelling aan uv-stralen verhoogt het risico op huidkanker. Belangrijk hierbij is echter dat dit zowel voor de zonnebank als voor natuurlijk zonlicht geldt: wie te veel en te lang op het strand ligt, die loopt evenveel risico als wie te vaak onder de zonnebank gaat. Indien je je huid en langzaam en gedoseerd laat wennen aan uv-straling, bouw je een bepaalde beschermingsfactor op die de perfecte voorbereiding vormt op een strandvakantie.

Is de zonnebank slecht voor de gezondheid?

Een regelmatige sessie onder de zonnebank heeft dus heel wat positieve effecten op de gezondheid, maar een te regelmatig gebruik is dan weer niet goed voor je gezondheid. Laat je dus goed informeren over het gebruik van je zonnebank. Hoe vaak en hoe lang je eronder kan gaan hangen van je huidtype af, vraag dus steeds de nodige uitleg aan een expert.

Vraag uw offerte aan

© 2021 Equano - Potterstraat 172, 9170 Sint-Pauwels - 03 766 21 74 - info@equano.be
BE 0895.656.527 - privacy policy - cookie policy - veelgestelde vragen - nieuws - sitemap Quoted: Websites met méér